.
.
.
.

Muziek is bewegen!

Muziek en bewegen liggen héél dicht bij elkaar. Als je muziek hoort, kun je bijna niet stil blijven zitten, hoe werkt dat dan in de hersenen? Bij hele mooie studies die over muziek gaan, zie je dan ook dat motorische gebieden, zowel in de schors als onder de schors betrokken zijn. Bijvoorbeeld bij studies die geen over liedjes met en zonder tekst, of studies die betrekking hebben op het anticiperen wat er in de muziek gaat komen. Wat een verrukking trouwens als dat wat je verwacht te gaan horen in de muziek, ook inderdaad gebeurt! Een superdopamine prikkel die je alleen nog maar doet verlangen naar meer en meer. Tenslotte laat Erik zien dat muziek een indrukwekkend positief effect kan hebben op dementerende mensen, en dat een recente studie heeft aangetoond dat ook motorische gebieden hiervoor verantwoordelijk zijn.

Erik Scherder (Den Haag)

Erik Scherder is hoogleraar Klinische neuropsychologie aan de Vrije Universiteit te Amsterdam en hoofd van de gelijknamige sectie. Hij onderzoekt o.a. de rol van bewegen en niet bewegen in relatie tot cognitie bij mensen met een dementie. De invloed van dementie op pijnbeleving, hoofdletsel tijdens topsport, forensische neuropsychologie en de invloed van muziek op de hersenen.

Erik Scherder is ambassadeur van het Weekend van de Wetenschap en zal na de Nacht van de Wetenschap op 7 en 8 oktober bij allerlei deelnemende organisaties aanwezig zijn.

Foto: Samuel van Leeuwen

Terug