.
.
.
.

Ras-etniciteit en muzieksmaak

Muziek brengt mensen samen, zo luidt het credo. In de realiteit blijkt echter dat onze muzieksmaak vaak samenvalt met bestaande verdelingen in de maatschappij. Wanneer we naar rockconcerten gaan zien we een overwegend wit (en vaak ook mannelijk) publiek, terwijl hip-hopconcerten doorgaans een veel diverser publiek aantrekken. Onze smaak is niet – zoals onze raciale kenmerken – aangeboren, dus wat gebeurt er precies waardoor muzieksmaak lijkt samen te hangen met ras en etniciteit?

Door in te zoomen op rockmuziek exploreren we in dit college antwoorden op deze vraag. Wat is er allemaal gebeurd sinds Elvis Presley de – eens zo “zwarte” rock ‘n’ roll – heeft “witgewassen”? Is er nog steeds grote ongelijkheid of is Elvis eindelijk bezig het gebouw te verlaten, zoals de beroemde uitdrukking luidt? Wat zijn de gevolgen hiervan voor liefhebbers van dit genre? En uiteraard: wat zegt de witheid van rockmuziek over witheid in de maatschappij?

Bezoekers zijn van te voren van harte uitgenodigd om uit te zoeken of zij rockmuziek en rapmuziek associëren met witheid of zwartheid: tinyurl.com/nxb6lzx

Julian Schaap (Den Haag)

Julian Schaap is promovendus en docent Sociologie van Kunst en Cultuur bij het departement Kunst- en Cultuurwetenschappen aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Als cultuursocioloog doet hij onderzoek naar sociale ongelijkheid op basis van smaakvoorkeuren en culturele levensstijlen.

Terug